Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ 24: Η ΦΟΥΛΑ ΦΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΛΑ (ΜΕΡΟΣ Β)



Περίληψη προηγούμενου επεισοδίου:

Η Φούλα Φούλα (εκ του Σοφούλα-Κουφούλα), μετά από κατανάλωση μανιταριών αλα κρεμ σε εστιατόριο, εξετάζεται από επιτροπή που θα κρίνει την κώφωσή της. Τα μέλη της επιτροπής απαρτίζονται από τη Ντάμα Κούπα, το Ρήγα Σπαθί και τον Βαλέ Λακέ…ή έτσι νομίζει η Φούλα Φούλα, καθώς έχει επηρεαστεί από τα ύποπτα μανιτάρια.

Η Επιτροπή στέλνει τη Φούλα στη Ντίσνεϋλαντ…συγγνώμη, στη Wonderland…πάλι λάθος, στη Neverland…ή μήπως στη χώρα του Ποτέ-ποτέ ή μάλλον στη χώρα του Πότε-Πότε…όπερ μεθερμηνευόμενον, στα δημόσια νοσοκομεία, όπου Πότε οι συνθήκες είναι καλές και γίνεται η δουλειά σου χωρίς ταλαιπωρία, και Πότε δεν είναι (αλλά και Πότε είναι; )

Το σημερινό μας επεισόδιο ξεκινάει με την Φούλα Φούλα ξαπλωμένη στο σκοτεινό θάλαμο των προκλητών δυναμικών, με ένα σωρό καλώδια στο κεφάλι της. Από το διπλανό δωμάτιο ακούγεται μια φωνή από την τηλεόραση:


Αγαπητοί αναγνώστες και τηλεθεατές του ΚΒC (kofosi.blosgspot.com): Προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη Φούλα Φούλα, ρωτήσαμε την ιατρό κ. Σοφία Κολοτούρου, PhD, MD, επιστημονικό συνεργάτη της χώρας του Πότε-Πότε να μας εξηγήσει τι είναι τα προκλητά δυναμικά, δηλαδή η εξέταση στην οποία υποβάλλεται η Φούλα Φούλα αυτή τη στιγμή, και ποια επιστημονικά συμπεράσματα θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της εξέτασης. Παρακολουθείστε στη συνέχεια τη συνέντευξή μας:

ΚΒC: Γιατρέ, θα θέλαμε να ενημερώσετε τους αναγνώστες μας τι είναι αυτή η εξέταση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, από πότε εφαρμόζεται, και ποια είναι τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξετε. Επίσης, πρέπει να ενημερώσετε το κοινό μας αν αυτή η ασθένεια από την οποία φημολογείται ότι πάσχει η 35χρονη Φούλα είναι μεταδοτική και αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την κοινωνία μας. Σε περίπτωση, δε, που αποδεικτεί ότι τελικά δεν είναι ασθενής και ψεύδεται ασυστόλως, θα θέλαμε να μας πείτε για το ποια παραδειγματική τιμωρία μπορεί να της επιφυλαχθεί, όπως π.χ. να κλειστεί στον Κορυδαλλό με τις άλλες 35χρονες, ως είθισται.

Γιατρός: Εγώ έχω την αρμοδιότητα να σας ενημερώσω για τα προκλητά δυναμικά, δηλαδή την επιστημονική εξέταση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Οι νομικές συνέπειες του ζητήματος θα εξεταστούν από την Επιτροπή Τραπουλόχαρτων, στην οποία πρέπει να απευθυνθείτε στη συνέχεια. Ας δούμε όμως τι είναι τα προκλητά δυναμικά. Μέχρι πρόσφατα, η μόνη εξέταση που μπορούσε να κάνει κάποιος για να ελέγξει την ακοή του ήταν το ακουόγραμμα, το οποίο έχει και ένα στοιχείο υποκειμενικότητας, καθώς μπαίνεις σε ένα θάλαμο, φοράς κάποια ακουστικά (όπως στο γουώκμαν) και μέσω αυτών ακούς διάφορους ήχους, και πατάς ένα κουμπί την ώρα που τους ακούς.

Δηλαδή, θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει τα αποτελέσματά του, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη και η υποκειμενική συμμετοχή του εξεταζόμενου στη διαδικασία. Ωστόσο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο γίνονται επανειλημμένα ακουογράμματα σε ένα νοσοκομείο προτού δοθεί γνωμάτευση κώφωσης σε κάποιον. Διότι, αν κάποιος προσπαθεί να μας ξεγελάσει είναι αδύνατον να προσποιείται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και έτσι γίνεται αντιληπτή η προσποίηση από τα διαφορετικά ακουογράμματα.

Ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια, έχουμε στη διάθεσή μας μια απολύτως αξιόπιστη μέθοδο μέτρησης της απόκρισης του ακουστικού νεύρου, που λέγεται (ακουστικά) προκλητά δυναμικά. Δεν θα σας κουράσω με τις επιστημονικές ορολογίες, εξάλλου όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει αναλυτικά, αλλά θα σας πω την απλή αρχή της μεθόδου: Κλείνουμε τον εξεταζόμενο σε ένα θάλαμο όπου βρίσκεται το μηχάνημα. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Του φοράμε στο κεφάλι μια κάσκα με ηλεκτρόδια, και στέλνονται ήχοι μέσα από αυτήν, ενώ παράλληλα ένα κομπιούτερ (συνδεδεμένο με την κάσκα) καταγράφει την απάντηση του εξεταζόμενου, δηλαδή τα ηλεκτρικά κύματα που παράγονται στο κεφάλι του ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ.

Η όλη διαδικασία μας δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας αν ο εξεταζόμενος ακούει, όπως εξάλλου μπορεί να γίνει καταγραφή των οπτικών προκλητών δυναμικών για όποιον έχει πρόβλημα όρασης, και των σωματοαισθητικών προκλητών δυναμικών για τις βλάβες του νωτιαίου μυελού.

Πλέον δηλαδή είναι εντελώς αδύνατη η προσποίηση του εξεταζόμενου, και τα κομπιούτερ καταγράφουν αντικειμενικά το βαθμό ανταπόκρισής του στα ηχητικά ερεθίσματα, χωρίς κανείς να μπορεί να αλλοιώσει τη διαδικασία και το αποτέλεσμά της.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε μισή ώρα περίπου θα ξέρουμε αν η 35χρονη όντως δεν ανταποκρίνεται στα ηχητικά ερεθίσματα, όπως ισχυρίζεται.

ΚΒC: Γιατρέ, η 35χρονη ισχυρίζεται επίσης ότι έχει υποβληθεί και πρόπερσι στην ίδια διαδικασία σε άλλο νοσοκομείο. Μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει διαφοροποίηση του αποτελέσματος των προκλητών δυναμικών ανάλογα με το νοσοκομείο;

Γιατρός: Όπως σας εξήγησα και πιο πάνω, η διαδικασία είναι αντικειμενική και αδιάβλητη και δεν μπορεί να διαφοροποιείται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

ΚΒC: Τότε για ποιο λόγο υποβάλλεται εκ νέου στην ίδια διαδικασία η 35χρονη;

Γιατρός: Επειδή μας υποχρέωσε η Ντάμα Κούπα Επιτροπούλα με έγγραφό της να την επανεξετάσουμε.

ΚΒC: Γιατρέ, ευχαριστούμε για την περιγραφή της διαδικασίας. Θα επικοινωνήσουμε ξανά σε μισή ώρα, για να μας πείτε αν τελικά η 35χρονη είναι ή δεν είναι ελέφας, συγγνώμην, κωφή, ώστε να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας.

Ακολουθεί ένα μισάωρο ευχάριστου διαφημιστικού διαλείμματος, ενώ παράλληλα η Φούλα Φούλα, κλεισμένη σε έναν σκοτεινό θάλαμο όπου δεν ακούει τίποτα και όπου υποχρεώνεται να μείνει ακίνητη, με διάφορα καλώδια στο κεφάλι, έχει κλείσει τα μάτια της και κοντεύει να αποκοιμηθεί.

Μισή ώρα αργότερα, λύνουν τη Φούλα, κι ενώ της δίνουν ένα χαρτί για να σκουπίσει το ζελέ που της έβαλαν στο κεφάλι, στο σημείο που ακούμπησαν τα ηλεκτρόδια, της λένε παράλληλα: Όλα καλά, είσαι ελεύθερη!


ΚΒC: Συνδεόμαστε ζωντανά με τη χώρα του Πότε-Πότε, για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι τελικά το αποτέλεσμα της εξέτασης της Κυρίας Φούλας είναι αρνητικό, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται με κανένα τρόπο στα ηχητικά ερεθίσματα.

Το κανάλι μας, όπως πολύ καλά θυμάστε, ήταν το μόνο που εστήριξε την αθώα, πλην τιμία αυτή ψυχή, όταν οι πάντες έβαλαν εναντίον της, και όταν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της.

Όμως, κυρίες και κύριοι ακροατές και αναγνώστες, εμείς σταθήκαμε πάντα στο πλευρό αυτού του θύματος της κοινωνικής αναλγησίας, βέβαιοι όντες ότι στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια.

Και πάμε πάλι στο γνωστό μας διαφημιστικό σύνθημα: Φούλα Φούλα, πάει με ούλα…


Μετά από αυτές τις εξελίξεις, και με το δεύτερο χαρτί επιτροπής στα χέρια της, η Φούλα Φούλα (ΦΦ) πηγαίνει πάλι στο γραφείο της αρχικής Επιτροπής-Τραπουλόχαρτο (ΕΤ).

ΦΦ: Εφερα το χαρτί με τα προκλητά δυναμικά και την αξιολόγηση της σημερινής επιτροπής, ω αξιοσέβαστη ΕΤ (υποκλίσεις). Με χρειάζεστε κάτι άλλο;

ΕΤ: Όχι, μπορείς να πηγαίνεις.

ΦΦ: Συγγνώμη που ρωτάω, αλλά τελικά τι θα γίνει με το θέμα μου;

ΕΤ: Δεν ξέρουμε, θα συνεδριάσουμε εκ νέου και θα σου πούμε σε δυο-τρεις βδομάδες. ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ στο τέλος του μήνα και θα δούμε.

ΦΦ: Να πάρω ένα τηλέφωνο;!

ΕΤ: Ε, ναι, απλό πράγμα είναι.

ΦΦ: (……..) άμα βρω τον μάγειρα που έκανε τα μανιτάρια αλα κρεμ θα τον…Μήπως τον λέγανε Λιούις Κάρολ; Ή μήπως Φραντς Κάφκα; Κάποιος να με ξυπνήσει επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη…

(Αυλαία)

6 σχόλια:

Poet είπε...

Σοφούλα-Φατσούλα, προτείνω να δεις το θέμα εποικοδομητικά. Να γίνεις ένας νέος Μπέκετ, Άλμπι, Ζενέ, Βιάν. Εκτός αν προτιμάς τον Ιονέσκο. Κάπως έτσι δεν δημιουργήθηκε το θέατρο του παραλόγου;

Όπως καλά γνωρίζεις, ένα αντίδοτο για τη γραφειοκρατία (και για κάθε εξουσία) είναι η ποίηση. Έλα λοιπόν στο βορρά, όπου μπορεί να μην έχουμε καλύτερες επιτροπές, έχουμε όμως καλύτερη παραλία. Με μια βόλτα από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής και με μερικά ποιήματα, το θεριό θα παραδώσει το πνεύμα και θα γίνουμε όλοι και πάλι 18 χρονώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Φουλα,
πολυ σωστα εγραψε ο poet.
Σε βλεπω παρεα οπως πας στο πανθεον των συγγραφεων του θεατρου του Παραλόγου με τους προαναφερθεντες συγγραφεις.
Δηλαδη τί παραπανω μπορει να ειχε βιωσει ενας Πιραντελο απο τα τρελα που μας περιγραφεις?
Αλλωστε ο ορισμος για το Θέατρο του Παραλόγου ειναι ο εξης-

''ξεφεύγει από τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες, καταστάσεις και ό,τι είναι συνδεδεμένο με θεατρικές συμβάσεις. Ο χρόνος, ο τόπος και η ταυτότητα είναι ασαφή και ρευστά, και ακόμη και η βασική αιτιότητα συχνά καταρρέει. Ασήμαντες πλοκές, επαναληπτικός ή χωρίς νόημα διάλογος και δραματικές ασυνέπειες χρησιμοποιούνται συχνά για να δημιουργήσουν ονειρικές, ή ακόμη και εφιαλτικές διαθέσεις.''

Αντε ,μην γκρινιαζεις ,υλικο για θεατρικο εργο σου δινουν και δεν το καταλαβαινεις.Τυχερουλα!

υ.γ.
Θα περιμενω με αγωνια την κορυφωση της πλοκης.
Λενα[vertigo]

lakis είπε...

Όπως λένε και οι φίλοι πιο πάνω τελικά καλό σου κάνουνε οι επιτροπούλες:) Μέρα καλή, Σοφία

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
Ας προσπεράσουμε το "πάρε ένα τηλέφωνο", προφανώς θα ήθελε να πει "επικοινώνησε". Η συνήθεια, όμως.
Αυτό, που με παραξενεύει είναι ο ενικός. Δεν υπάρχει ούτε και εκεί σεβασμός;

Vlaxos (Σιάτρας Σπύρος) είπε...

Στην θέση σου, αν είχα χρόνο, θα έπαιρνα όντως δύο τηλέφωνα (ξέρεις, από εκείνα τα παλιά με το στρογγυλό καντράν με τις τρύπες)ένα σε μαύρο και ένα σε κρεμ - μπεζ και θα ξαναπήγαινα στην μαλακοεπιτροπή (συγγνώμη και για το αθυρόστομο κιόλας...)και θα τους έλεγα:

"Τηλέφωνο πήρα όπως μου είπατε, δεν ήξερα σε τι χρώμα τα θέλατε, σας τα πήρα και τα δύο, ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;;"

Συνοδευόμενη η ερώτηση με αφελές βλέμμα και "κάρφωμα" στα μάτια, μπορεί και να είχε αποτέλεσμα.

Είναι απίστευτο πόσοι πολλοί κρετίνοι κατέχουν ανάλογες θέσεις...

Καλώς σε βρήκα...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη η παραπανω προταση,συμφωνω!
Φανταζεσαι να σκασεις μυτη στην επιτροπη με την συσκευη αγκαλια?
Ακου τωρα αληθινη ιστορια.Συναδελφος αντιμετωπισε καποια σοβαρα ψυχολογικα προβληματα,λογω προσωπικων προβληματων.
Ζητησε να εξεταστει απο τον ψυχιατρο στο Κ.Α.Ι,για να του δωσει ενα-δυο μηνες αδεια και αγωγη ,να συνελθει.Ο ψυχιατρος στο λεπτο εκανε διαγνωση,επι λεξει του ειπε''μια χαρα εισαι,βαλε δυο καρπουζια στην μασχαλη και προχωρα.''[πως λεμε δηλ.δυο καρπουζια στην ιδια μασχαλη δεν χωρανε,ε,ο γιατρος βρηκε να του πει αυτην την κοτσανα.]
Βγαινει ο Στελιος απο το γραφειο,εξω απο το νοσοκομειο της αεροποριας στην Κατεχακη ειχε και αθιγγανους που πουλαγανε καρπουζια,αγοραζει δυο -τα κρατουσε στα χερια by the way,δεν τα'βαλε στην μασχαλη-
γυριζει πισω ,ανοιγει με κλωτσια το γραφειο[ο γιατρος ΄΄εξεταζε'' αλλον]
και του τα πεταει στο γραφειο,οπου φυσικα ανοιξανε-σαν καρπουζια που ητανε!
Περιττο να σας πω τί εγινε,μεχρι και ο διοικητης του Κ.Α.Ι πηγε επι τοπου και φυσικα ο Στελιος πηρε απαλλαγη για λιγο καιρο να συνελθει,ο δε γιατρος [στρατιωτικος]ακομα τρεχει να γλυτωσει απο τον χαμο που εγινε οταν ο διοικητης εμαθε για τις συμβουλες περι καρπουζιων σε ατομο που η φυση του επαγγελματος του προ'υποθετει αριστη ψυχολογικη κατασταση!

Λενα[vertigo]
υ.γ .η ιστορια ειναι αληθινη,πολυ αληθινη,πιο αληθινη δεν γινεται.
Γιατι δεν θελει και πολυ οπως ξερεις,για να γυρισει το μυαλο και να παρει αναποδες στροφες.