Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΜΑΡΛΙ ΜΑΤΛΙΝ, ΕΝΑ ΑΙΝΙΓΜΑ Η ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ;



Η Μάρλι Μάτλιν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για την πασίγνωστη κωφή ηθοποιό που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και κέρδισε το Οσκαρ το 1986.

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει στην Αμερική μια διαμάχη γύρω από το πρόσωπό της. Για να κατατοπίσω το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, επειδή δεν υπάρχει μεταφρασμένο στα ελληνικά το αντίστοιχο υλικό έως τώρα, αποφάσισα να μεταφράσω μια επιστολή της Amy Cohen Efron, την οποία και την βρήκα εδώ:

http://www.deafeyeseeit.com/2011/03/30/marlee-matlin-an-enigma-or-savvy-smart/

(δημοσίευση 31 Μαρτίου 2011)

Προς το παρόν διαβάστε την επιστολή (στη δική μου μετάφραση) και αργότερα θα επανέρθουμε στο θέμα με περισσότερες πληροφορίες.

-------------------------------------------------------------------------------------


ΜΑΡΛΙ ΜΑΤΛΙΝ, ΕΝΑ ΑΙΝΙΓΜΑ Η ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ;


H Μάρλι Μάτλιν εμφανίζεται γενικά συχνότερα τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα εμφανίζεται σε ένα σώου υψηλής τηλεθέασης, με τίτλο: The Celebrity Apprentice.Οι διαμάχες πάντοτε ακολουθούσαν τη Μάρλι.

Υπάρχει μια ζωηρή συζήτηση που αφορά την επιλογή της να στηρίξει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Starkey Hearing Foundation, που είναι ένας οργανισμός που δίνει δωρεάν ακουστικά βαρηκοΐας σε παιδιά και ενήλικες που τα χρειάζονται. Το ίδρυμα αυτό αποτελεί επιχείρηση με τζίρο πολλών εκατομμυρίων.

Η Μάρλι βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο και την εξετάζουν εξονυχιστικά πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται για τους λόγους για τους οποίους έγινε εκπρόσωπος αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση πιστεύει πως δίνει το «δώρο της ακοής» σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν. Αυτό είναι ενάντια στην Κουλτούρα της Κοινότητας Κωφών που χρησιμοποιούν τη Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ΑΝΓ).

Αλλά, σας παρακαλώ! Αρκετοί χρήστες της ΑΝΓ χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας / ακουστικά βοηθήματα.

Θα ήθελα να σας πω το εξής… ΝΑ ΜΗΝ ΔΑΓΚΩΝΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ!

Η Μάρλι έγραφε στο βιβλίο της «Θα Ουρλιάξω Αργότερα» (“ I’ll Scream Later” ) περιγράφοντας πως ένιωθε όταν ακολουθούσε την Κονότητα των Κωφών σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, παρά τις αντίξοες συνθήκες:

«Μέσα σε μια νύχτα μετατράπηκα από το πιο γνωστό Κωφό άτομο στον κόσμο στο πιο μισητό Κωφό άτομο στον κόσμο. Προφανώς, όταν ήρθα στην Κοινότητα των Κωφών δεν είχα πια ατομικά δικαιώματα. Κι αυτό δεν μπορούσα να το δεκτώ».

Σήμερα έγραψε στο tweet, συνομιλώντας με μερικούς ανθρώπους που την ρωτούσαν για την φιλανθρωπική της επιλογή τα εξής:

« Στο Starkeyhearing δεν αρνούνται την ΑΝΓ ή την Κουλτούρα των Κωφών, όμως παρέχουν ακουστικά βοηθήματα. Με την ευκαιρία, πολλοί χρήστες της ΑΝΓ χρησιμοποιούν ακουστικά βοηθήματα».

«Επίσης παρέχει τεστ ακοής και ΔΩΡΕΑΝ ακουστικά βαρηκοΐας σε παιδιά των οποίων οι γονείς αδυνατούν να τα πληρώσουν»

« Εγώ γνωρίζω τη νοηματική, υποστηρίζω την κουλτούρα των κωφών. Αλλά επίσης υποστηρίζω ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ επικοινωνίας όλων των ανθρώπων. Εάν δεν σας αρέσουν οι επιλογές μου, έχει καλώς. ”

Σε δύο μέρες, την 1 Απριλίου του 2011, ένας νέος CEO της Εθνικής Ενωσης Κωφών, ο Χάουαρντ Α. Ρόζενμπλουμ (Howard A. Rosenblum) θα ξεκινήσει να εργάζεται. Ο Χάουαρντ και η Μάρλι ήταν συμμαθητές στο δημοτικό σχολείο στο Σικάγο.

Για πρώτη φορά η Μάρλι Μάτλιν θα εμφανιστεί στο Ανοιξιάτικο Γκαλά του Εθνικού Οργανισμού Κωφών (ΕΟΚ) στις 14 Μαίου 2011 στο Μπερκελέι της Καλιφόρνια και θα συστήσει τον Χάουαρντ Ρόζενμπλουμ στο ακροατήριο του ΕΟΚ.

Αυτό σημαίνει ΚΑΤΙ !

Κατάγομαι από το νότιο τμήμα των ΗΠΑ και σχεδιάζω να πετάξω ως εκεί, ώστε να παρακολουθήσω αυτό το σημαντικό γεγονός.

Η Μάρλι είπε ότι είναι ένα υπερήφανο μέλος του ΕΟΚ και ενεργεί σαν διάσημος εκπρόσωπος για το ΕΟΚ ώστε να καταθέσει μια μαρτυρία ενώπιον της FCC για να βοηθήσει στην ψήφιση του νόμου για τις επικοινωνίες του 21ου αιώνα και το προσβάσιμο Video Act.

O EOK υφίσταται αλλαγές τώρα και έχουμε ΠΟΛΥ ισχυρούς και πλέον εξέχοντες υποστηρικτές σε αυτό τον οργανισμό. Η Μάρλι είναι μια από αυτούς.

Η Μάρλι δεν είναι αίνιγμα, είναι απλώς έξυπνη - ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε για κείνη και τις επιλογές της. Δεν είναι δικό μου θέμα να κριτικάρω τις επιλογές της και την υποστηρίζω σε αυτά που κάνει τώρα. Δεν κόβει τις γέφυρες, απλά ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ πολλούς ανθρώπους περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύετε.

Εάν έχετε ένα λογαρισμό twitter , πηγαίνετε στο προφίλ της Μάρλι Μάτλιν και θα δείτε ότι έχει 91772 followers. Εχει επιρροή. Εξ αιτίας της άνθρωποι άρχισαν να μαθαίνουν την ΑΝΓ, οι γονείς νοηματίζουν με τα κωφά παιδιά τους και διάφοροι διάσημοι την επαινούν.

Για εκείνους που την λιθοβολούν, σέβομαι τη γνώμη τους αλλά δεν μου αρέσει το γεγονός ότι υπερέβησαν τα όριά τους με το να κριτικάρουν τις επιλογές της.
Ποιος από σας σχεδιάζει να ταξιδέψει για να παρακολουθήσει το Γκαλά του ΕΟΚ την άνοιξη, ώστε να δώσει ένα θερμό καλωσόρισμα στην Μάρλι Μάτλιν και τον Χάουαρντ Ροζενμπλουμ εκ μέρους της Κοινότητάς μας; Οσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα!

Θα σας δω εκεί.

Εγκαρδίως,

Amy Cohen Efron


1 σχόλιο:

EmilOfCrete είπε...

Αγαπητή Κα Κολοτούρου (Δόξα τω θεώ του ...Διαδικτύου, βεβαίως-βεβαίως και τον Νίκο Σαραντάκο που βρήκα το ιστολόγιό σας), ήθελα από καιρό να ρωτήσω κάποιον για αυτό, μάλλον είστε το καταλληλότερο άτομο να μου δώσει μία απάντηση.
Από τότε που είδα την ταινία (τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού) και μετά, έχω την εντύπωση ότι η ΑΝΓ είναι πλουσιότερη και εκφραστικότερη της αντίστοιχης ελληνικής...
Έχω παρατηρήσει μάλιστα ότι υπάρχουν και κινήσεις του χεριού που δηλώνουν γράμματα, κάνουν δηλαδή και 'spelling' σε λέξεις ή ονόματα αν θέλουν να γίνουν σαφέστεροι.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επίσης, δεν μπορώ να το συγκεκριμενοποιήσω, ίσως να οφείλεται και στην προσωπική γοητεία της Μάρλι Μάτλιν (άκρως ερωτεύσιμη στην ταινία), μου φαίνεται και αισθητικά καλύτερη (η ΑΝΓ) από την ελληνική, στην οποία νομίζει κανείς ότι οι κινήσεις είναι επαναλαμβανόμενες (αλήθεια ή χιούμορ, έδειξαν την μεταφράστρια να κάνει την κίνηση "τα έκανε πάνω του" ή "χ..." όταν ο ομιλητής έλεγε "φοβήθηκε...", ισχύει;) και, υπάρχει και η παράλληλη κίνηση του στόματος των μεταφραστών στη νοηματική, που, δεν είναι καθόλου ...γοητευτική (για να το πω κομψά). Είναι στάνταρ αυτό; Να συνοδεύονται οι χειρονομίες με μία 'περίεργη' κίνηση του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Αιμίλιος