Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ 7: ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΚΟΙ ΚΩΦΟΙ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΕ


Φίλες και φίλοι σας βλέπω (ειδικά εσείς εκεί κάτω στη γαλαρία, σταματήστε να μιλάτε με το διπλανό και δώστε βάση εδώ πέρα, έτσι μπράβο!) που διαβάσατε τον τίτλο και ήδη αναρωτιέστε ποια κουφή ιστορία έχω να σας πω και σήμερα.

Επειδή όμως η πραγματικότητα ξεπερνά συχνά και την πιο …κουφή φαντασία, σήμερα θα σχολιάσουμε ένα άρθρο που διάβασα στη σημερινή εφημερίδα και λέει με δυο λόγια ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι παρέχει άμεση βοήθεια στους κλειστοφοβικούς που εγκλωβίζονται στο ασανσέρ.


Ολόκληρο το άρθρο -του Κώστα Ντελέζου- θα το βρείτε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και εδώ: http://www.tanea.gr/Article.aspxd=20080304&nid=7713998&sn=&spid=876

Πολύ ωραία. Έξοχα. Λαμπρά – για σας βεβαίως. Ας δούμε πως παρέχει τη βοήθεια ο ΟΤΕ: Δίνει (σε όσους συνδρομητές το ζητήσουν) ένα ειδικό τηλέφωνο με σύστημα ανοικτής ακρόασης, μέσω του οποίου γίνεται η επικοινωνία και η ψυχολογική στήριξη όταν ο συνδρομητής παγιδευτεί – και πατήσει το ειδικό κουμπί της συσκευής. Παράλληλα, ειδοποιείται η Πυροσβεστική για να τον απεγκλωβίσει. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα σύνδεσης με το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, τα συγγενικά πρόσωπα κ.λπ. Το όλο σύστημα εντάσσεται στο πρόγραμμα OTEalert.

Ευτυχώς, η κλειστοφοβία δεν μου έχει κάνει προσωπική επίσκεψη ποτέ. (Κι όμως, είναι τόσο απλό: έρχεται σε ανύποπτο χρόνο και σου λέει, έβγα έξω να τα πούμε, μην κλείνεσαι άλλο μέσα!) Όμως, σύμφωνα με το άρθρο έχει ήδη επισκεφτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο 5% του πληθυσμού μας, ενώ το 15% αισθάνεται δυσφορία στους κλειστούς χώρους.

Δεν θέλω καν να φανταστώ πως θα αισθάνεται το 5-15% των κλειστοφοβικών κωφών που συνεπαγόμενα υπάρχουν. Αν μάλιστα δεν έχει σήμα το κινητό, για να στείλουν ένα SMS, τότε την κάτσανε τη βάρκα.

Αυτό το περί βάρκας το σκέφτομαι κι εγώ σε περιπτώσεις όπου, γενικότερα, είναι ανάγκη και δεν μπορώ για κάποιο λόγο να στείλω το SOS, συγγνώμη, το SMS θέλω να πω (και δεν θέλω ούτε να θυμάμαι πως ζούσα –ως τα 25 μου! – χωρίς κινητό).

Σκέψου, λέει, να γίνει σεισμός, και να είσαι κωφός θαμμένος στα ερείπια, να είναι τα σωστικά συνεργεία πάνω από το κεφάλι σου σχεδόν, κι εσύ να μην μπορείς να τους καθοδηγήσεις γιατί δεν ακούς τι σου λένε.

Ή να είσαι μόνος, να έχεις πάθει ατύχημα και να μην μπορείς να πάρεις το ΕΚΑΒ. Πιο καλά, τουλάχιστον, να είσαι ναυαγός στο πέλαγος και να είναι νύχτα: εκεί θα δεις τα φώτα από τα ελικόπτερα και τις βάρκες που θα σε ψάχνουν (εκεί, πραγματικά, δεν θα την έχεις κάτσει και τόσο τη βάρκα!)

Βέβαια, ναι, μας έχουν δώσει κάποια νούμερα και σε μας, για να ειδοποιούμε μέσω SMS. Νομίζω λειτουργεί το 100 για την αστυνομία, το 199 για την πυροσβεστική και το 166 για πρώτες βοήθειες, και δωρεάν μάλιστα για όσους (όχι μόνο κωφούς) στείλουν SMS για βοήθεια.

Νομίζω – δεν το δοκίμασα ποτέ στην πράξη κιόλας. Διότι βέβαια, αν είσαι γυναίκα και σε κυνηγάει ένας επίδοξος βιαστής σε ένα σκοτεινό δρόμο τη νύχτα, θα του πεις: "Μισό λεπτό ρε φίλε, στέλνω ένα SMS και τα λέμε”. Ή όταν μπει κλέφτης στο σπίτι σου, θα έχεις όλη την άνεση να στείλεις το μηνυματάκι σου πρώτα. Ή, αν έχεις λιποθυμικές τάσεις, θα προλάβεις, προτού πέσεις, να ειδοποιήσεις με SMS το ΕΚΑΒ. Κι αν πιάσει φωτιά το σπίτι, θα μπεις οπωσδήποτε μέσα για να σώσεις το κινητό – αλλιώς πως στην ευχή (εσύ ο κουφός) θα στείλεις το μηνυματάκι στην Πυροσβεστική να έρθει;

Μ’ αυτά και με άλλα, εγώ πάντως το αποφάσισα: επειδή συχνά είμαι μόνη στο σπίτι και μπορεί να τύχει κάτι, ειδικά Χριστούγεννα, Πάσχα και 15αύγουστο που αδειάζει η Αθήνα, κι επειδή τα σήματα καπνού πάλι δεν βολεύουν – μην πιάσει και καμία φωτιά το σπίτι και τρέχουμε να σώσουμε το κινητό, χώρια που έκοψα επιτέλους το κάπνισμα και που να μπαίνω σε πειρασμό – η καλύτερη λύση είναι τα περιστεράκια.

Μάλιστα, θα εκθρέψω νέα γενιά ταχυδρομικών περιστεριών, για να στέλνουν τα μηνύματά μου με ακρίβεια και ασφάλεια αν τυχόν μου συμβεί κάτι.

Όσο για τους κλειστοφοβικούς κωφούς: ας πηγαίνουν από τις σκάλες, βρε αδερφέ. Κι αν τύχει κάποιοι και είναι κλειστοφοβικοί κωφοί με κινητικά προβλήματα; Ε, εσείς φίλοι μου, λυπάμαι, αλλά τώρα είναι που την κάτσατε τη βάρκα. Εντελώς όμως. Θέλετε μήπως ένα περιστέρι;




ΥΓ: Όλα τα παραπάνω τα αναθεωρώ αμέσως αν με βεβαιώσει κάποιος ότι δεν χρειάζεται να μιλήσει καθόλου ο συνδρομητής για να ενεργοποιηθεί το σύστημα OTEalert, αλλά αρκεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί στο ειδικό τηλέφωνο. Αλλά πώς να το μάθω; Η ιστοσελίδα του ΟΤΕ -που την κοίταξα- δεν με διαφώτισε πάνω σε αυτό και η μόνη άλλη εναλλακτική μου είναι να τηλεφωνήσω στο 134 για πληροφορίες...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
συμπερασμα οι υπηρεσίες, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δημιουργούνται και κινούνται με βάση τους αρτιμελείς και υγιείς ανθρώπους, οι υπόλοιποι στον Καιάδα.
Αντιλαμβάνομαι πια πόσο λυτρωτική είναι η τεχνολογία για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία (κωφοί, τυφλοί κτλ).
Πάντως γέλασα πολύ με το κείμενό σου.
Ελένη

An-Lu είπε...

Αλήθεια...εκείνα τα φθηνά SMS για κωφούς και βαρύκοους που είχε καθιερώσει μια εταιρία, τι απέγιναν?
Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα SMS έχουν λύσει τα χέρια αρκετών ατόμων με προβλήματα ακοής...μένει ακόμα να παραμετροποιηθεί και για τις επείγουσες καταστάσεις...

γ.κ. είπε...

"μην πιάσει και καμία φωτιά το σπίτι και τρέχουμε να σώσουμε το κινητό,"

το καλυτερό μου

καλώς σε βρήκα (Με βοήθησε το Χνούδι)!

Ανώνυμος είπε...

Έχω μείνει κουφοάλαλος!

Galentzas Tassos είπε...

Από ότι γνωρίζω SMS αποστέλλονται τώρα και από τα σταθερά του ΟΤΕ, οπότε εάν στο εν λόγο σύστημα υπάρχει η σχετική πρόβλεψη μπορεί να λειτουργήσει και με SMS

μαριάννα είπε...

Τον έπιασε η καλοσύνη τον ΟΤΕ ε; Μπλα μπλα θέλει και θα το χρεώνει χρυσάφι! Το καλύτερο: Πατάς το κουδούνι κινδύνου και σε βγάζει άμεσα κάποιος από την πολυκατοικία. Τόσο απλό... ;)

mamma είπε...

Όπου κουφός κι η τύχη του δηλαδή :-(
Χάλια, χάλια, χάλια...

Καλημέρα Σοφία

Ανώνυμος είπε...

Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι.
Από τη στιγμή που ξεκίνησες αυτό το μπλογκ έχουν, αλήθεια, καταρρεύσει πάρα πολλά στερεότυπα μέσα μου.

Και για αυτό ειλικρινά σε ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Οντος έτσι είναι Σοφί μου, οι περισσότεροι κωφοί με ανασφάλεια έχουν συνεχές αυτό το σκεπτικό π.χ. τι θα γίνει αν, τι θα γίνει αν το άλλο κλπ ... και ζητάνε κάπου μια ασφάλεια π.χ. να έχουν διπλά τους έναν ακουόντα, έναν γείτονα της εμπιστοσύνης (μέχρι και πατέντες έχουν κάνει) για μη τυχών συμβεί κάτι κλπ ...

Κατα τα αλλά στα έχω πει αλλού ... ;-)


Πολλα φιλιά Σοφί μου !!!

Μ.Β.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ είπε...

πολυ σωστα σοφια μου. αυτα τα προβληματα ειναι γενικα για ολους εμας που εχουμε καποια αναπηρια. πχ εγω που εχω κινητικη αναπηρια και η ομιλια μου δεν ειναι καλη σε περιπτωση ληστεια ή φωτιας...μεχρι να παρω τηλ το 100 και ωσπου να με καταλαβουν...σωθηκαμε.
καλα σε περιπτωση σεισμου, θα κανω το σταυρο μου και αυτον αν προλαβω

Ανώνυμος είπε...

Χχαχαχαχαχαχαχα...άκου "μισό λεπτό ρε φιλε στέλνω sms" στον επίδοξο βιαστή αχαχαχαχαχαχ!
Κι αν ο βιαστής είναι επίσης κουφός και δεν ακούσει τί λες;
Θα χει και άλλοθι! :P