Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ 22: ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΧΑΣΑΠΗ


Πρόσφατα διάβασα στις εφημερίδες ότι το πασίγνωστο αγγλικό τηλεοπτικό κανάλι BBC αποφάσισε να υποτιτλίσει υποχρεωτικά όλα τα προγράμματά του, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και οι κωφοί τηλεθεατές. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε και τις ειδήσεις, και τα σήριαλ, και τα ντοκυμανταίρ και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμα (τις διαφημίσεις, όμως; Δεν μας είπαν τίποτα για τις διαφημίσεις, και δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε την ουσία, δηλαδή ότι οι κωφοί, εκτός από εν δυνάμει τηλεθεατές είναι και εν δυνάμει καταναλωτές, σωστά; )

Ας αφήσουμε όμως τα μεγαλεία του BBC και ας δούμε τι γίνεται στα καθ’ ημάς. Που ούτε καν περασμένα μεγαλεία δεν έχουμε σε αυτό το θέμα. Το μόνο μοτίβο που επαναλαμβάνεται σταθερά είναι αυτό που ακούγονταν στα συνοικιακά σινεμά τις δεκαετίες του 50 και του 60. Όταν δηλαδή κόλλαγε το φιλμ με τους υποτίτλους, και ενώ η ξένη ταινία συνέχιζε να προβάλλεται κανονικά στην οθόνη, δεν “έπεφταν” ταυτόχρονα και οι υπότιτλοι. Με αποτέλεσμα ο κόσμος να φωνάζει τη φράση που έγινε ιστορική: “γράμματα, χασάπη”.

Έτσι αναφωνούμε κι εμείς οι κωφοί, τις σπάνιες φορές που θα καθίσουμε μπροστά στην τηλεόραση και δεν έχει ξένες ταινίες με υποτίτλους, για παράδειγμα όταν έχει ειδήσεις και θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη στον κόσμο. Βέβαια, είναι λίγο γελοίο να κάθεσαι στον καναπέ και να φωνάζεις: “γράμματα, χασάπη”.

Πρώτα πρώτα, δεν υπάρχει κανένας χασάπης εκεί γύρω (εξόν φυσικά αν υπάρχει χασάπης στην οικογένεια και μένετε στο ίδιο σπίτι!) Δεύτερον, αν το εκμοντερνίσεις και πεις: “γράμματα, Χατζηνικολάου”, μια αρχίζει και αυτό από χι, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να σκεφτούν όλοι πόσο μοιάζεις της γιαγιάς σου, που όταν πρωτοείδε τηλεόραση ήταν πεπεισμένη ότι την ακούνε οι παρουσιαστές και έκανε διάλογο μαζί τους.

Γι’ αυτό κι εγώ αποφεύγω γενικά την τηλεόραση, εκτός αν πρόκειται για ξένες ταινίες ή σειρές που έχουν υποτίτλους. Κι όμως, είμαι αναγκασμένη να πληρώνω κανονικά φόρο στην ΕΡΤ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) όπως όλοι σας, αν και δεν μπορώ ούτε καν να παρακολουθήσω τις ειδήσεις. Μάλιστα ούτε τις ειδήσεις “για άτομα με προβλήματα ακοής”, όπως λέγονται, μπορώ να παρακολουθήσω – δεν καταλαβαίνω τίποτα ούτε εγώ ούτε φυσικά όλοι οι κωφοί χειλεοαναγνώστες, που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πλήρης υποτιτιλισμός από το BBC είναι για μένα όνειρο θερινής νυκτός. Φυσικά, ενημερώνομαι για τις ειδήσεις από τις εφημερίδες (πάντα με μια μέρα καθυστέρηση όμως) ή από το ίντερνετ. Ωστόσο, θα σας πω μια ιστορία που μου συνέβη το 1999, για να καταλάβετε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η χρονική καθυστέρηση της μετάδοσης μιας είδησης είναι πολύ σημαντική.

Ήταν λοιπόν Σεπτέμβρης του 1999, κι εγώ δούλευα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεν είχα γνωρίσει ακόμα τον άντρα μου, ενώ οι γονείς μου και ο αδερφός μου ήταν στην Αθήνα. Τότε το ίντερνετ ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα στη χώρα μας, και συχνά το δίκτυο “έπεφτε” και δεν μπορούσες να μπεις με τίποτα. Το απόγευμα που γύρισα στο σπίτι δοκίμασα να συνδεθώ, αλλά ήταν αδύνατον.

Τότε επικοινωνούσα με τους δικούς μου ακόμα μέσω συσκευής FAX, αν και είχα ήδη πάρει κινητό ένα χρόνο πριν. Παίρνω λοιπόν το εξής FAX το απογευματάκι: “Eίμαστε καλά, μην ανησυχείς. Η μαμά σου”. Αναρωτήθηκα για ποιο λόγο δεν έπρεπε να ανησυχώ, αλλά όπως ήμουν κουρασμένη από τη βάρδια και την εφημερία της προηγούμενης μέρας προτίμησα να πέσω να κοιμηθώ, αφού εξάλλου δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Ξύπνησα κατά τις εννέα το βράδυ. Ήμουν μόνη στο σπίτι, το ίντερνετ δεν λειτουργούσε, το κινητό δεν λειτουργούσε, το FAX δεν λειτουργούσε, κανένα κανάλι της τηλεόρασης δεν έδειχνε το κανονικό του πρόγραμμα. Όλα έδειχναν ένα γκρεμισμένο οικοδόμημα, και γύρω πυροσβεστικά οχήματα, και έγραφαν από κάτω: “ΡΙΚΟΜΕΞ – τώρα”.

Δεν είχα ιδέα τι μπορεί να συνέβαινε. Τι ήταν αυτό το “ΡΙΚΟΜΕΞ” ; Οι εκφωνητές φυσικά μιλούσαν, αλλά εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγαν. Δεν είχαν ακόμα βγάλει καν τα “κρόουλ” για να περνούν στο κάτω μέρος της οθόνης και να διαφωτιζόμαστε κάπως.

Συμπέρανα ότι κάποιο εργοστάσιο είχε πάρει φωτιά. Αλλά κάτι δεν μου πήγαινε. Γιατί ήταν αυτό τόσο σημαντικό ώστε όλα τα κανάλια να διακόψουν το πρόγραμμά τους και να το μεταδίδουν συνέχεια; Και γιατί η μαμά μου είχε γράψει να μην ανησυχώ, εφ’ όσον οι δικοί μου δεν είχαν καμία σχέση με δουλειά σε εργοστάσιο;

Η ώρα ήταν ήδη δέκα το βράδυ, και δεν μπορούσα καν να χτυπήσω το κουδούνι στη γειτόνισσα – δεν θα ήταν σωστό να ενοχλήσω τόσο αργά, κι έπειτα, τι να ρώταγα; Μήπως τελικά ήμουν στη ζώνη του λυκόφωτος και δεν το ήξερα; Κάπως έτσι δεν ξεκινούσαν οι σχετικές ιστορίες στις ταινίες τρόμου;

Τελικά πέρασα όλη τη νύχτα χωρίς να μάθω τι είχε γίνει. Τα τηλέφωνα δεν λειτούργησαν για ώρες, ούτε το ίντερνετ, ούτε το FAX. Απλώς πήγα το πρωί στη βάρδια μου στο νοσοκομείο, και τότε έμαθα αυτό που όλοι σας έχετε ήδη καταλάβει διαβάζοντας το κείμενο: Την προηγουμένη είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, το εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ είχε καταρρεύσει καταπλακώνοντας ανθρώπους, και οι δικοί μου κουνήθηκαν γερά, αλλά δεν είχαν πάθει τίποτα.

Και σας ρωτάω εγώ τώρα, μήπως αντί να πληρώνω σαν βλαξ κανονικά το φόρο υπέρ της ΕΡΤ τόσα χρόνια, μήπως θα έπρεπε τελικά να τους κάνω μήνυση για ψυχική οδύνη; Στη μηνυτήρια αναφορά θα έγραφα δυο λέξεις μόνο: ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΧΑΣΑΠΗ !

ΥΓ: Τώρα που καλοκαίριασε η ροή των ιστοριών μας θα είναι λίγο πιο αραιή. Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι!

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις!
Πάλι καλά που σου 'στειλαν το FAX να λες. Φαντάζεσαι να πήγαινες το άλλο πρωί στη δουλειά, να μάθαινες τί είχε γίνει και να μην είχες νέα τους?

Τελικά όλοι όσοι γνωρίζω σε αυτά τα ριμαδομπλογκ κάποια σχέση με το Ηράκλειο είχανε... :-D

Καλό καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο, ρε Σοφία, ωραία τα λες.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος λόγω άγνοιας. Επώνυμος λόγω επιλογής και φιλίας.

Ανώνυμος είπε...

Όνομα, χασάπη. Επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

Μπαινω σχεδον μερα παρα μερα να δω
αν ανεωθηκε το μπλοκ! Ωραια τα λες..
Με χαλαρωνουν τα κειμενα σου!
Καλο καλοκαιρι να εχουμε!! :D


silk

Ανώνυμος είπε...

To BBC den paizei diafimiseis...

ΜΑΡΙΑΝΝΑ είπε...

Σοφια μου πριν γνωρισω εσενα και τον κωστη δεν μου παιρνουσαν απο το μυαλο ορισμενα θεματα που θιγει με τοσο παραστατικο τροπο στα κειμενα σου. Αυτο μου εδωσε την ευκαιρια να σκεφτω πως και στην περιπτωση της κινητικης αναπηρια συμβαινει κατι αναλογο με τους μη εχοντας αναπηρια

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Σοφία, άλλη μια υπέροχα διηγημένη ιστορία σου, να είσαι καλά και καλό καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

To blog σου μου το σύστησε μια φίλη και έχω κολλήσει. Εδώ, τίποτα δεν είναι αυτονόητο...

ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. είπε...

Καλό καλοκαίρι, Σοφία. Νά 'σαι καλά, να μας ταϊζεις να "μεγαλώνουμε" :)

Αλέξανδρος Σαλαμές είπε...

Καλο μου!!!Τι κάνεις; :)

An-Lu είπε...

Στην Αγγλία έχουν συνδέσει τη χρήση των υποτίτλων με το Teletext, οπότε καλώντας τη σελίδα 888, έχεις άμεσα υποτίτλους στο κανάλι που βλέπεις (με εξαίρεση κάποιες εκπομπές).
Στα καθ' ημάς οι ειδήσεις μεταδίδονται επίσης και με το teletext κάποιων καναλιών, ενώ το Prisma της ψηφιακής ΕΡΤ μεταδίδει μεγάλο μέρος του προγράμματός του υποτιτλισμένο.

Lina είπε...

χρόνια αναρωτιέμαι γιατί δεν υποτιτλίζουμε κι εμείς τα προγράμματά μας, είναι τόσο απλό!

Alexandra77 είπε...

Τοσο καιρο δεν προλαβαινα να κοιταξω το blog σου, το ξεχνουσα κιολας και μπορω να πω οτι εκανες τρομερη δουλεια! Συνεχισε ετσι! :)

Ανώνυμος είπε...

mi grafeis gia seismous paidaki mou... Eides ti ekanes twra???? Oxi gia seismous, pote ksana :-) Grapse gia tis theatrikes sou embeiries, aytes mbika na diavasw!

little brother

Ανώνυμος είπε...

Γεια Σοφί μου, καλημέρα !!!

Φυσικά το θυμάμαι με το χασάπη, που το θυμήθηκες βρε θηρίο, το είχα ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου, θυμάμαι που είχε πολύ γέλιο μέσα στη αίθουσα ...

Εκεί που έβλεπα μικρός [τότε] τους υπότιτλους στο καλοκαιρινό κινηματογράφο στη Νάξο, τα γράμματα ποτέ ανέβαιναν και ποτέ κατεβαίναν και αμέσως άκουγα μια δυνατή ομοβροντία σαν την Βρονταδο της Χίου, σαν σεισμός ένα πράγμα: ’’Εεεεε ... ’’ - ’’Ξυπναααα Παντελεήμωναααααα’’ - ’’ ****** [σφυρίγματα]’’ κλπ & κλπ ...

Με έπιανε ένα νευρικό γέλιο που έπεφτα μέχρι στο πάτωμα ... χα χα χα !!!

Αυτες τις στιγμές δεν ξεχνιούνται, φυσικά με την πάροδο του χρόνου οι κινηματογράφοι έγιναν ακόμα καλύτεροι με την νέα ψηφιακή τεχνολογία π.χ. Villace κλπ ...

Ελα που ευτυχώς δεν θα μας λείψει ο χασάπης διότι σήμερα στη T.V. που βλέπω τις ειδήσεις, από την βιασύνη τους ’’κόβουν’’ ή ’’προσθέτουν’’ στις λέξεις π.χ. Αστεργοι [αντί για Άστεγοι] ...



Φιλια Σοφί μου !!!


Μ.Β.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης καλό καλοκαίρι να έχουμε !!!


Μ.Β.

Zoulou είπε...

Γεια σου Σοφια!!!Ελπιζω να εισαι καλα!Ξερεις διαβασα λιγο την αρχη αυτου του ποστ(επειδη διαβαζα αρχαια και δεν ειχα τον χρονο να διαβασω και το παρακατω και επισης φωναζε και ο μπαμπας)και θεωρω σωστο να βαζουν υποτιτλους στα προγραμματα.Βεβαια δεν βαζουν και στις διαφημισεις για κυριως οικονομιλους λογους.Πιστευω επισης πως δεν θα ηταν κακο να γινοταν το ιδιο και στην ελλαδα.Προσωπικα εμενα δεν θα με πειραζε...φιλια πολλα!

Zoulou είπε...

ξεχασα να σου πω πως μαρεσε πολυ το βιντεο που εχεις βαλει.πρεπει να αγαπας τη μουσικη πολυ... :)

Ανώνυμος είπε...

γειά !!!

με έστειλε σε αυτο το δημιουργικό blog ο plagal! (black cat,red cat)

έχω κολλήσει, διαβάζω όλα τα αρθρα σου!
τι καλά που τα λες!

σε έβαλα στα αγαπημένα στο pandeaf.wordpress.com

έλα να με δεις καμιά φορα!

pancake :)

mistounou είπε...

Πες τα ρε Σοφία! Πες τα, πες τα!!!

maria είπε...

καλά τα λες συνάδελφε...η maria_pentagiotissa εδω από το disabled.gr
ανέβασα κ εγώ μια ιστορία.
αλλά είναι σταγόνα στις δικές σου..μακάρι να έγραφα κι εγώ πιο συχνά για τις εμπειρίες μου ως βαρήκοη.
no internet, no party...

Y. K. είπε...

να πω κι εγω ενα γεια που τοσο καιρο σε διαβαζω και με διδασκεις.
να ευχηθω καλο καλοκαιρι και να περνας ομορφα.
οπως ειπε και ενας αναγνωστης πιο πανω "τιποτα δεν ειναι αυτονοητο.." και σε ευχαριστω που μου το θυμιζεις Σοφια μου.

ΥΓ: κατεβασα το τραγουδι σου. υπεροχοι στιχοι (πολυ γραφικο το επιθετο που χρησιμοποιω ομως πως αλλιως να το αποδωσω)

Καλημερες!

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλυψα σήμερα το blog σου και το διαβάζω μονορούφι!
Ήθελα απλώς να πω ότι και οι διαφημίσεις είναι υποτιτλισμένες στην Αγγλία. Το BBC δεν έχει διαφημίσεις γι'αυτό και δεν το ανέφεραν κάπου ;) Αλλά τα υπόλοιπα κανάλια ναι, υποτιτλίζουν και τις διαφημίσεις. Τα πάντα! Τόσο εξυπηρετικο, τόσο εύκολο κι όμως εδώ δεν το έχει σκεφτεί κανείς.
Τόσο μα τόσο πίσω αυτή η χώρα...