Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Προς εταιρία Vodafone –ανοικτή επιστολή (κοινοποίηση στο ίντερνετ)
Καλησπέρα σας.

Είμαστε μια ομάδα ατόμων με προβλήματα ακοής που έχουμε αναπτύξει προφορικό λόγο και δεν γνωρίζουμε ή γνωρίζουμε ελάχιστα τη νοηματική γλώσσα. Συγκροτούμε στο facebook ομάδα με την επωνυμία «Κουφοχωριό» (που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 450 μέλη συνολικά).

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας ανήκει και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ύπαρξη κωφών που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα (καθόλου ή ελάχιστα). Αυτό συμβαίνει επειδή 1) οι περισσότεροι είμαστε μεταγλωσσικοί κωφοί, δηλαδή χάσαμε την ακοή μας αφού πρώτα αναπτύξαμε τον προφορικό λόγο 2) ανάμεσά μας υπάρχουν και προγλωσσικοί κωφοί που έμαθαν να μιλούν μετά από επίπονες και μακροχρόνιες λογοθεραπείες 3) εδώ και 15 χρόνια έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε παιδιά και ενήλικες τα λεγόμενα «κοχλιακά εμφυτεύματα», τα οποία ιδιαίτερα στα παιδιά έχουν εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας και τα βοηθούν να αναπτύξουν αποτελεσματικά τον προφορικό λόγο (ήδη έχουν μπει συνολικά περί τα 850 εμφυτεύματα σε όλη την Ελλάδα).

Ο λόγος που σας γράφουμε αφορά το πρόγραμμα του «Σώματος Ελλήνων Προσκόπων» το οποίο υποστηρίζετε με χορηγία σας για το έτος 2012 και με νικήτρια την κ. Κωνσταντίνα Λυγίζου. Πληροφορηθήκαμε για το πρόγραμμα από αυτό εδώ το βίντεο στο you tube, http://www.youtube.com/watch?v=nMjNSCyQ6Qo&feature=related

το οποίο όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ, καθώς έχει μόνο ομιλία από την ακούουσα παρουσιάστρια και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, την οποία δεν γνωρίζουμε. Εμείς χρειαζόμαστε υποτίτλους για να δούμε το πρόγραμμά σας.

Κάποιοι ακούοντες φίλοι μας έγραψαν ότι στο βίντεο λέγονται τα εξής:

Στόχος μου είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά με προβλήματα ακοής να γίνουν πρόσκοποι. Αυτό θα συμβεί γιατί θα αρχίσουμε μαθήματα νοηματικής γλώσσας σε ενήλικα στελέχη του προσκοπισμού, και παράλληλα θα γίνονται ενημερώσεις στα παιδιά, τους εφήβους και τους γονείς αυτών με προβλήματα ακοής για το τι είναι ο προσκοπισμός. Έτσι, ο προσκοπισμός θα αναπτυχθεί και σε μία νέα κοινωνική ομάδα που έχει ως μόνο εμπόδιο το γλωσσικό φράγμα.

 Με βάση λοιπόν τα λεχθέντα εδώ – εάν ισχύουν , καθώς εμείς που σας γράφουμε είμαστε ολικά κωφοί και δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε αυτή τη στιγμή – θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας στα εξής σημεία:


1)   Η κοινωνική ομάδα των ατόμων με προβλήματα ακοής σαφώς δεν έχει μια ενιαία γλώσσα, ούτε το «γλωσσικό φράγμα»  αποτελεί εμπόδιο για όλους μας. Όπως σας είπαμε, υπάρχουν τρεις επικοινωνιακές προσεγγίσεις στην κώφωση: Υπάρχουν οι νοηματίζοντες κωφοί, οι κωφοί με προφορικό λόγο και οι δίγλωσσοι που χρησιμοποιούν και τους δυο τρόπους. Από τα λόγια αυτά φαίνεται πως αγνοείτε τελείως τις άλλες δυο ομάδες και εστιάζετε μόνο στα παιδιά που έχουν προβλήματα ακοής και χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσουν.

2)   Αριθμητικά αυτή τη στιγμή στα ειδικά σχολεία κωφών της χώρας φοιτούν 250 παιδιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από νηπιαγωγείο μέχρι και λύκειο, ενώ τα παιδιά με προβλήματα ακοής σε μαθητική ηλικία υπολογίζονται περί τα 2000.

Επομένως τα υπόλοιπα 1750 παιδιά φοιτούν σε κανονικά σχολεία και έχουν αναπτύξει προφορικό λόγο (αν εξαιρέσουμε κάποιες, θέλουμε να πιστεύουμε ελάχιστες, περιπτώσεις παιδιών που δεν φοιτούν σε σχολεία)

3)   Συνεπώς, το πρόγραμμά σας απευθύνεται σε αυτά τα 250 παιδιά της χώρας που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα και συγκεκριμένα σε όσα από αυτά θελήσουν να έρθουν σε επαφή με τον προσκοπισμό.


Κατόπιν όλων των παραπάνω, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε υπεύθυνα ποιες δράσεις σκοπεύει να υποστηρίξει η εταιρία Vodafone σε σχέση με τα υπόλοιπα 1750 παιδιά της χώρας που έχουν προβλήματα ακοής και δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, ώστε να βοηθήσει και αυτά τα παιδιά εάν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον προσκοπισμό.


Την ίδια ερώτηση απευθύνουμε – με ανοικτή επιστολή – και στην νικήτρια του προγράμματός σας κυρία Κωνσταντίνα Πολύζου.


Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής σας καλούμε να γνωρίσετε και τις λοιπές ακτιβιστικές μας δράσεις στον χώρο της κώφωσης και συγκεκριμένα να διαβάσετε και να υπογράψετε αυτή την επιστολή που στέλνουμε στην ΕΡΤ για να μπουν και υπότιτλοι στα δελτία ειδήσεων (που έχουν μόνο διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και καθόλου υποτίτλους).


http://kofosi.blogspot.com/2012/04/1.html


Εχουμε ήδη μαζέψει πάνω από 1000 υπογραφές και θα χαρούμε να έχουμε και τη δική σας υποστήριξη.


Σας θυμίζω ότι όλοι εμείς που πάσχουμε από πλήρη κώφωση και βαριά βαρηκοία είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τα κινητά μας, καθώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μόνο με γραπτά μηνύματα και σαφώς έχουμε όλοι κινητά και είμαστε όλοι πελάτες στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. To ίδιο συμβαίνει και με τα μέλη των οικογενειών μας που πρέπει να έχουν κινητά τηλέφωνα για να επικοινωνούν μαζί μας με γραπτά μηνύματα, όπως και με τους φίλους μας και εν γένει τον κοινωνικό μας κύκλο.


Ελπίζουμε λοιπόν ότι η εταιρία σας θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και για την δική μας περίπτωση και θα διορθώσει τα κακώς αναφερόμενα σε αυτό το βίντεο που υπάρχει στο you tube.


Ως ακτιβιστική ομάδα που είμαστε, θα χαρούμε να σας έχουμε στο πλευρό μας και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις που αφορούν τη ζωή των κωφών ατόμων με προφορικό λόγο, που δεν γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα, έτσι ώστε μαζί να παραδώσουμε μια μέρα έναν καλύτερο κόσμο στις επερχόμενες γενιές και να φροντίσουμε για την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ομάδων.


Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας


Με εκτίμηση


Εκ μέρους της ομάδας «Κουφοχωριό»


Σοφία Κολοτούρου,
Ιατρός κυτταρολόγος,
Μεταγλωσσική κωφή με προφορικό λόγο
Συγγραφέας του βιβλίου «Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς»

Συνυπογράφουν:

Βιβή Μωραΐτη, Μανώλης Καντεράκης, Μαρία Κολύμπαλη, Χριστίνα Βοσνακίδου,
Xαρά Κυριλλή (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού),

Δεν υπάρχουν σχόλια: